divendres, 8 de maig del 2009

Conferència de l'Anna Pérez a Blanquerna

En aquesta entrada faré un comentari sobre una xerrada que es va dur a terme a la Facultat Blanquerna, sobre l’ús dels blocs a les escoles i les TIC.
Com a presentació de la conferencia es diu que els blocs són un eina molt habitual entre els jove. A les classes de NTAE de la Universitat a més d’utilitzar-los com una eina avaluadora també s’utilitzen com una eina d’aprenentatge, on es recull tot allò observat.

La xerrada es va dur a càrrec de Anna Pérez. Ella és mestra d’infantil i primària, a més de mestre formadora del departament d’educació en cursos tant presencials com telemàtics.
També és coordinadora TAC de l’escola Drassanes i treballa amb tècniques d’aprenentatge col·laboratiu en xarxa.
La seva conferencia té a veure amb l’ús dels blocs a l’escola i els seus avantatges, ens parlà de paraules noves com blocaire, logosfera, post blocs..que actualment són molt habituals entorn les noves tecnologies. Ens parla d’aquestes paraules com a un trauma pels professors, hi ha professors que no les entenen però s’hauran de posar les piles amb el tema.
Cal mencionar en canvi que hi ha hagut entorn Internet i el seu ús. Fa uns anys parlaríem de la web 1.0 es tractava d’una web on poques persones podien intervenir i afegir informació. Gent autònoma penjava informació i el contingut era minoritari, però ara parlaríem de la web 2.0. Amb aquesta versió qualsevol persona pot pujar contingut a la web gracies a unes eines que ens ho permeten, una web d’intel·ligència col·lectiva i sobre tot caldria parlar de dues paraules clau: una web social i interactiva.
Algunes de les eines actuals de la web 2.0 són: gmail, google, google maps, blogger..Són eines que permeten crear contingut i compartir-lo, cosa que fins ara no era tan fàcil.
Existeix una pagina web que dona un gran ventall de recursos per utilitzar: http://www.go2web20.net/

Hem de tenir en compte que accedir a Internet significa accedir a un món audiovisual i multimèdia, cosa que abans no es podia fer, únicament érem lectors i espectadors, la base la trobem majoritàriament en els blocs.
L’estructura educativa a l’escola entorn Internet: actualment a les escoles hi ha un petit confrontament entorn les TIC, trobem alumnes del segle XXI que tenen en les seves mans el món de la tecnologia, però a les aules encara trobem professorat del segle XX que encara no estan immersos en el món, i això suposa un problema.

Algunes preguntes reflexives sobre les TIC a l’escola:
-Preparem als alumnes per a la societat que els toca viure?
-Utilitzem altres recursos en la recerca d’informació o únicament ens limitem als llibres de text?
-L’escola ha d’acceptar el món real i obrir-se al nou llenguatge de fer les TIC?
-Qui és el protagonista a l’escola? El mestre transmissor de continguts o l’alumne que interactua i realitza un aprenentatge significatiu?
També ens parla sobre el copiar i enganxar, cal utilitzar-lo d’una manera adequada i saber treballar amb la informació. No únicament copiar i enganxar sinó realitzar un aprenentatge significatiu, cal transformar la informació.
Centrant-nos en els blocs cal dir que aquests milloren les competències lingüístiques, ja que els infants treballen l’escriptura a mes de llegir. També ens permeten fer reflexions sobre els textos que llegir i així treballar altres aspectes, en general fan que es treballi d’una manera cooperativa. A més a més de ser un espai motivador, perquè els infants es senten realitzats amb les seves tasques.
Anna Pérez ens mostra alguns dels blocs que existeixen i utilitzen a la seva escola:
-Blocs d’aula: cada grup té un bloc on expliquen el dia a dia de la seva vida a l’escola. És més fàcil veure els treballs realitzats mitjançant un bloc que no pas amb un mural a la paret.
-Blocs transversals: blocs on exposen idees transversals a l’escola com el bloc de la ràdio, que els permet penjar àudios i enllaços al youtube.
-Blocs de vídeos: Internet Multimèdia, bloc on es pengen vídeos dividits per categories.
-Blocs col·lectius: blocs que relacionen diferents escoles.
Els blocs ens permeten organitzar-nos per seccions i tenir un ordre temporal i per temes.

COMENTARI SOBRE LA CONFERENCIA: m’ha semblat una conferencia molt interessant on he vist reflectida l’actualitat de les TIC a les escoles. Hi ha escoles que encara no les tenen introduïdes en les seves classes i penso que perden molts avantatges que aquestes ens donen.
Entorn l’ús dels blocs a l’escola hem sembla una proposta molt interessant, ja que com ha dit l’Anna Pérez és una forma de interactuar entre infants, on els infants a més de treballar amb les noves tecnologies i Internet treballen competències lingüístiques, fan reflexions, poden veure vídeos..penso que es una manera de treballar globalitzadora.

Aqui us deixo l’enllaç del bloc de l’Anna Pérez, m’he passejat per ell i m’ha semblat molt interessant, espero que ús agradi!
http://bloc.ravalnet.org/bloc/bitacola_demestratic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada